HomeΜέθοδοςΜέθοδος παραγωγής χαβιαριού

Η μέθοδος παραγωγής χαβιαριού

 

Η παραγωγή του χαβιαριού απαιτεί τέλειο έλεγχο της περιόδου αναπαραγωγής των σαλιγκαριών. Η περίοδος αυτή είναι συνήθως στη περιοχή μας από τέλη Σεπτέμβρη, όλο τον Οκτώβρη, όλο τον Απρίλη και αρχές Μάη. Το κάθε σαλιγκάρι γεννάει κατά μέσο όρο 100 αυγά βάρους 3.5 γρ. Γίνεται διαλογή των καλύτερων γεννητόρων οι οποίοι στη σνέχεια ζευγαρώνουν μία ολόκληρη μέρα. Αφού περάσει μία εβδομάδα γεννούν τα αυγά τους στο έδαφος. Την περίοδο αυτή γίνεται αυστηρή διαλογή των ωραιότερων και πιο υγειών αυγών με σκοπό την καλύτερη αισθητική και γεύση των '' λευκών περλών '' . Στη συνέχεια τοποθετούνται σε γυάλινα βάζα μέσα σε άλμη, που αποτελείται από βιολογικό ανθό αλατιού ,κλωναράκια δενδρολίβανου και λίγες σταγόνες λεμονιού. Ετσι αποφεύγεται η θερμική επεξεργασία, διατηρώντας τη φυσικότητά τους , τις αρχικές οργανοληπτικές ιδιότητές του και τα θρεπτικά στοιχεία τους.