HomeΜέθοδοςUncategorised

Το είδος που εκτρέφουμε

Το είδος που εκτρέφουμε ονομάζεται Helix Aspersa Muller του γένους helix ή αλλιώς κοχλιός και είναι ένα είδος χερσαίου σαλιγκαριού, πνευμονοφόρο, γαστερόποδο μαλάκιο.Το Helix Aspersa Muller ή κοχλιός είναι ο ''βασιλιάς '' των σαλιγκαριών, καλύτερο ποιοτικά και το ακριβότερο είδος. Είναι όμως πιο ευαίσθητο σε σχέση με παρόμοια είδη.

Κέλυφος
Το ενήλικο φέρει ένα σκληρό, λεπτό ασβεστολιθικό κέλυφος  25-50mm και 25-35mm, σε διάμετρο με 4 ή 5 σπείρες. Το χρώμα του κελύφους είναι μεταβλητό, αλλά συνήθως καφέ με πιο ανοιχτοχρωμες ρίγες και ραβδώσεις.

Σώμα
Το σώμα του είναι μαλάκιο και εύκαμπτο, χρώματος γκρι-καφέ. Σε περίπτωση απειλής ή κατα την διάρκεια αδρανοποιήσης του σαλιγκαριού, το σώμα αποσύρεται εξ’ ολοκληρου στο εσωτερικό του κελύφους.
Στην δεύτερη περίπτωση, σε ξηρές και πολύ κρύες περιόδους, το άνοιγμα του κελύφους σφραγίζεται με το επίφραγμα. Το επίφραγμα είναι μια λεπτή μεμβράνη αποξηραμένης βλέννας που διατηρεί την θερμοκρασία και την υγρασία.

Το επίφραγμα μπορεί να είναι κάποιες φορές διπλό ή τριπλό ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. Το σαλιγκάρι αδρανοποιείται ή πέφτει σε νάρκη τις καλοκαιρινές περιόδους και τους βαρείς χειμώνες και μπορεί να επιβιώσει αρκετούς μήνες διάπαυσης.

Σε περίοδο δραστηριότητας το κεφάλι και το σώμα είναι εκτός του κέλυφους. Το κεφάλι έχει τέσσερις κεραίες. Δυο μεγάλες οι οποίες λειτουργούν σαν μάτια αισθητήρες φωτός και δυο μικρότερες που ελέγχουν τις αισθήσεις της αφής και της όσφρησης. Το στόμα του σαλιγκαριού βρίσκεται κάτω απο τις κεραίες. Το σαλιγκάρι είναι χορτοφάγο, τρέφεται με πολλά είδη οποροφόρων δέντρων, κηπευτικών καλλιεργιών και με δημητριακά.

Το Helix Aspersa είναι ερμαφρόδιτο, με θηλυκά και αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα. Το ζευγάρωμα διαρκεί αρκετές ώρες, κατά την ανταλλαγή σπέρματος. Δυο βδομάδες περίπου μετά το ζευγάρωμα ακολουθεί η γέννηση των αυγών τους. Γεννούν 80 με 120 σφαιρικά αυγά το καθένα, χρώματος περλέ λευκό, σε περίπου 5 πόντους βάθος μέσα στο χώμα. Η επώαση του αυγού διαρκεί περίπου 2 βδομάδες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Αφού βγει απο το χώμα αρχίζει πλέον η ζωή του.

  • ffgv
  • hj
  • hjh
  • jnh
  • kll
  • lk
  • nb
  • uuj

Simple Image Gallery Extended

Το εκτροφείο μας

Το εκτροφείο μας βρίσκεται στην περιοχή Βληχός στην Αμάρυνθο Εύβοιας, 30χλμ έξω απο την Χαλκίδα. Μια περιοχή κατάλληλα επιλεγμένη τόσο για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στο εκτροφείο όσο και εδάφους κατάλληλης χημικής σύστασης.

Τα σαλιγκάρια είναι ευαίσθητα ζώα για αυτό και το περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει είναι φιλικό προς αυτά για την καλύτερη προσαρμογή τους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες απο το εκτροφείο μας. Για περισσότερες μπορείτε να πατήσετε εδώ...

  • a
  • e
  • f
  • fa
  • ffff
  • ffg
  • g
  • ggg
  • h
  • hhh
  • i
  • ii
  • iii
  • o
  • ooo
  • p
  • pp
  • q
  • r
  • s

Simple Image Gallery Extended

Φωτογραφίες

  • a
  • e
  • f
  • fa
  • ffff
  • ffg
  • g
  • ggg
  • h
  • hhh
  • i
  • ii
  • iii
  • o
  • ooo
  • p
  • pp
  • q
  • r
  • s
  • ss

Simple Image Gallery Extended

Υποκατηγορίες

  • Χαβιάρι

    ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ
    Με τον όρο '' χαβιάρι σαλιγκαριού'' εννοούμε τα αυγά του σαλιγκαριού. Έχουν μία λεπτή, ιδιαίτερη γεύση και στην όψη μοιάζουν με λευκές, γυαλιστερές πέρλες.
    Είναι ένα ιδιαίτερο, εκλεκτό προϊόν που παράγεται πολύ δύσκολα. Τα σαλιγκάρια γεννούν μία οι δύο φορές το χρόνο γύρω στα 100 αυγά (3,5 γρ.) κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Το Helix Aspersa Muller ή κοχλιός είναι ο ''βασιλιάς '' των σαλιγκαριών, καλύτερο ποιοτικά και το ακριβότερο είδος. Είναι όμως πιο ευαίσθητο με παρόμοια είδη. Φυσικά και τα αυγά του είναι δυσκολότερα στην παραγωγή αλλά πρώτα στην κλίμακα της ποιότητας. Μετά από πολύ κόπο και χρόνο καταφέραμε να βρούμε τον τρόπο να περισυλλέγουμε τις γέννες τους με ασφάλεια, έτσι ώστε εκμεταλλευόμενοι το χαβιάρι, να μην διακόπτουμε τη ροή της συνέχειάς τους και να μην τα στρεσάρουμε. Έτσι διαλέγοντας τους καλύτερους γεννήτορες με πολύ προσοχή καταφέραμε να παράγουμε το χαβιάρι και να σας το διαθέσουμε.
    Από τη πρώτη δοκιμή διαπιστώνει κανείς τη λεπτή γεύση και την ιδιαίτερη γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο. Είναι σαν μαζεμένες λευκές γυαλιστερές πέρλες με λευκό-μπεζ χρώμα. Το εξωτερικό τους περίβλημα είναι λίγο σκληρότερο και όταν σπάσει μέσα στο στόμα, απελευθερώνεται μια γήινη αίσθηση φρεσκάδας, σαν τη μυρωδιά του δάσους πριν πιάσει βροχή. Έχει μία λεπτή γεύση με αρώματα σπαραγγιού, μανιταριού ή φύλων δρυός και σίγουρα ενθουσιάζει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Από τη στιγμή που παίρνουμε τα αυγά των σαλιγκαριών στα χέρια μας , δεν περνούν καμία θερμική επεξεργασία για να διατηρήσουν τη φυσικότητά τους , τις αρχικές οργανοληπτικές τους ιδιότητες , την υφή τους , τη φρεσκάδα και το μαργαριταρένιο χρώμα τους. Για τη διατήρησή τους τοποθετούνται σε γυάλινα βάζα με άλμη, που αποτελείται από βιολογικές νιφάδες αλατιού , κλωναράκια δενδρολίβανου και λίγες σταγόνες λεμονιού.