HomeΜέθοδοςUncategorised

Διατροφική αξία

Tο κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί ξεχωριστή λιχουδιά για τους γευσιγνώστες, αλλά συγκεντρώνει και αρκετά διατροφικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα. Παρουσιάζει αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη, αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα. Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των σαλιγκαριών ως έναν από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της μεσογειακής δίαιτας.


DSC00328Η θερμιδική αξία του κρέατος των σαλιγκαριών είναι 60-90 Kcal ανά 100 gr κρέατος έτοιμου προς κατανάλωση, μικρότερη από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών. Το περιεχόμενο σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται από 10 έως 16% του νωπού βάρους, ενώ το ποσοστό των λιπών αποτελεί το 0,5 έως 2% του ολικού νωπού βάρους του σαλιγκαριού. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, καθώς ο άνθρωπος δε μπορεί να τα συνθέσει και γι’ αυτό πρέπει να τα λάβει με τη διατροφή του. Είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία του, γιατί θεωρούνται ότι παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, προληπτικά σε αλλεργίες, κατάθλιψη και άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος.


Όσον αφορά στα ανόργανα στοιχεία (μέταλλα) το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ορισμένοι ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση σαλιγκαριών ως εναλλακτική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, δυο συστατικών πολύ σημαντικών για την ανάπτυξη των οστών.


Επίσης, αποτελούν μια σημαντική πηγή αμινοξέων και ασβεστίου σε περιόδους νηστείας που δεν καταναλώνεται κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Όσον αφορά στα ιχνοστοιχεία, το κρέας των ειδών αυτών αποτελεί καλή πηγή σεληνίου, παρέχοντας ουσιαστικά στον καταναλωτή το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται για πρόσληψη από μια ενήλικη γυναίκα και το 1/3 για ένα άνδρα. Το σελήνιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και καρκίνο (κυρίως του προστάτη), συμβάλλοντας επίσης στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος.


Εκτός όλων των παραπάνω αναφερθέντων, η σάρκα των σαλιγκαριών αποτελεί και σημαντική διαιτητική πηγή βιταμινών. Η νιασίνη είναι μια υδροδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β με ευεργετική επίδραση στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι αξιοσημείωτα σταθερή και ανθεκτική στη θερμότητα, τη μαγειρική και την αποθήκευση των τροφίμων. Η περιεκτικότητα του κρέατός τους σε νιασίνη αντιστοιχεί σε κατανάλωση 50 g τυριού και 150 g από γιαούρτι, φακές ή πατάτες που θεωρούνται καλές πηγές αυτής της βιταμίνης.

Μέθοδος εκτροφής

Η εκτροφή των σαλιγκαριών γίνεται σε δικτυοκήπιο κατάλληλα διαμορφωμένο για την αναπαραγωγή, τη γέννηση και την ανάπτυξη των σαλιγκαριών. Εσωτερικά είναι διαχωρισμένο σε πάρκα που διαθέτουν, ηλεκτροφόρα περίφραξη, φωλιές και ταίστρες. Τον Σεπτέμβρη γίνεται η εισαγωγή των σαλιγκαριών που είναι έτοιμα για ζευγάρωμα (μάνες) και μετά απο περίπου 10 ημέρες αρχίζει η αναπαραγωγή τους. Μετά απο άλλες 10 ημέρες είναι έτοιμα για τη γέννηση των αυγών τους. Το κάθε σαλιγκάρι γεννάει  περίπου 100αυγά. Αφού γίνουν και οι τελευταίες γεννήσεις μεταφέρουμε τους γεννήτορες σε άλλα πάρκα. Ταυτόχρονα αρχίζει η εκκόλαψη των αυγών, η οποια διαρκεί γύρω στις 10 ημέρες. Ακολουθεί η ανάπτυξη και η πάχυνση τους που διαρκούν 5 με 6 μήνες μέχρι  να ενηλικιωθούν και να φτάσουν στο εμπορεύσιμο μέγεθος.  Στο δικτυοκήπιο χρησιμοποιείται σύστημα υδρονέφωσης για την ύπαρξη της απαιτούμενης υγρασίας για την ανάπτυξη των σαλιγκαριών.

Η θρέψη των σαλιγκαριών γίνεται με καλλιεργημένα λαχανικά και με τεχνητό σιτηρέσιο που παρασκευάζεται απο καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, κριθάρι, πίτουρο, ανθρακικό ασβέστιο και προσθήκη ιχνοστοιχείων.

Φυσικά δεν χρησιμοποιούνται υποπροϊόντα τροφής, αντιβιώσεις ή φυτοφάρμακα.

Εξωτερικά του δικτυοκηπίου υπάρχει περιμετρικό πεζοδρόμιο πλάτους 0.50m για την αποφυγή των σπονδυλωτών θηρευτικών  όπως ποντίκια και νυφίτσες. Επιπλέον με το δίχτυ προστατεύονται απο τον κάθε εξωτερικό κίνδυνο (πουλιά, χιόνι κ.λ.π.)

 • a
 • fc
 • gh
 • ghr
 • hggc
 • hggg
 • hgh
 • htt
 • iu
 • jhh
 • jk
 • jvg
 • jyhg
 • nvn
 • re
 • s
 • sdd
 • th
 • uy
 • uyu

Simple Image Gallery Extended

Προϊόντα / Υπηρεσίες

Διαθέτουμε Helix Aspersa Muller προς πώληση. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της ειδικής φόρμας που θα βρείτε εδώ.......

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες απο τα σαλιγκάρια μας.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://saligaros.gr/images/proionta

Πιστοποιήσεις

τετ

Συνταγές

τεστ

Υποκατηγορίες

 • Χαβιάρι

  ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ
  Με τον όρο '' χαβιάρι σαλιγκαριού'' εννοούμε τα αυγά του σαλιγκαριού. Έχουν μία λεπτή, ιδιαίτερη γεύση και στην όψη μοιάζουν με λευκές, γυαλιστερές πέρλες.
  Είναι ένα ιδιαίτερο, εκλεκτό προϊόν που παράγεται πολύ δύσκολα. Τα σαλιγκάρια γεννούν μία οι δύο φορές το χρόνο γύρω στα 100 αυγά (3,5 γρ.) κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Το Helix Aspersa Muller ή κοχλιός είναι ο ''βασιλιάς '' των σαλιγκαριών, καλύτερο ποιοτικά και το ακριβότερο είδος. Είναι όμως πιο ευαίσθητο με παρόμοια είδη. Φυσικά και τα αυγά του είναι δυσκολότερα στην παραγωγή αλλά πρώτα στην κλίμακα της ποιότητας. Μετά από πολύ κόπο και χρόνο καταφέραμε να βρούμε τον τρόπο να περισυλλέγουμε τις γέννες τους με ασφάλεια, έτσι ώστε εκμεταλλευόμενοι το χαβιάρι, να μην διακόπτουμε τη ροή της συνέχειάς τους και να μην τα στρεσάρουμε. Έτσι διαλέγοντας τους καλύτερους γεννήτορες με πολύ προσοχή καταφέραμε να παράγουμε το χαβιάρι και να σας το διαθέσουμε.
  Από τη πρώτη δοκιμή διαπιστώνει κανείς τη λεπτή γεύση και την ιδιαίτερη γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο. Είναι σαν μαζεμένες λευκές γυαλιστερές πέρλες με λευκό-μπεζ χρώμα. Το εξωτερικό τους περίβλημα είναι λίγο σκληρότερο και όταν σπάσει μέσα στο στόμα, απελευθερώνεται μια γήινη αίσθηση φρεσκάδας, σαν τη μυρωδιά του δάσους πριν πιάσει βροχή. Έχει μία λεπτή γεύση με αρώματα σπαραγγιού, μανιταριού ή φύλων δρυός και σίγουρα ενθουσιάζει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Από τη στιγμή που παίρνουμε τα αυγά των σαλιγκαριών στα χέρια μας , δεν περνούν καμία θερμική επεξεργασία για να διατηρήσουν τη φυσικότητά τους , τις αρχικές οργανοληπτικές τους ιδιότητες , την υφή τους , τη φρεσκάδα και το μαργαριταρένιο χρώμα τους. Για τη διατήρησή τους τοποθετούνται σε γυάλινα βάζα με άλμη, που αποτελείται από βιολογικές νιφάδες αλατιού , κλωναράκια δενδρολίβανου και λίγες σταγόνες λεμονιού.